Het is bij Decorama mogelijk om uw foto of foto's te laten graveren op verschillende materialen zoals Glas, Spiegel, Hout, Metaal, Steen, Kunststof en leer.
Foto's kunnen op verschillende manieren gegraveerd worden op deze materialen:
- Lasergraveren
- Zandstraal graveren in raster
- Zandstraal graveren in tint verschillen
- Zandstraal graveren in meerdere lagen (alleen mogelijk bij glas)
- Zandstraal graveren in diepteverschillen


Lasergraveren:
Lasergraveren wordt voornamelijk gebruikt op de materialen: Metaal, Hout, kunststof en leer maar is ook geschikt voor glas en spiegel.
Voor de lasermachine hebben wij speciale software waarmee we de foto kunnen bewerken zodat hij perfect is voor het type ondergrond.
De foto wordt omgezet in allemaal hele kleine puntjes. Omdat sommige puntjes dichter bij elkaar staan als andere creëer je schaduw effecten en diepte verschillen.
In tegenstelling tot zandstraal graveren kan de laser tot in de fijnste details graveren, hierdoor is het ook mogelijk om foto's die van mindere kwaliteit zijn toch goed op een product te graveren.

Zandstraal graveren in raster:
Bij zandstraal graveren heb je al snel dat kleine details weggelaten moeten worden maar daar in tegen kun je wel mooie effecten toevoegen.
Het graveren in raster geeft een beetje het zelfde effect als met laser graveren alleen dan net iets grover. 
Dit komt omdat bij zandstraal graveren een sjabloon gemaakt moet worden en deze speciale Photo resist folie kan niet zo'n fijn raster maken als de lasermachine.
Deze folie wordt op het product geplakt en daar wordt overheen gestraald, deze folie is speciaal gemaakt voor het zandstralen.
Onze laser heeft een werkbereik van ongeveer 600 x 900 mm maar met zandstralen kunnen wij tot 1800 x 4000 mm groot graveren.

Zandstraal graveren in tint verschillen:
In tegenstelling tot de laser en het graveren in raster vraagt deze techniek veel handwerk.
Van de foto die u aanlevert wordt eerst met de hand een tekening gemaakt op de computer. Tijdens het tekenen moet er ook al rekening worden gehouden met hoeveel tinten en schaduw effecten er gemaakt moeten worden.
Daarna wordt de tekening omgezet in lijnen en worden deze lijnen uitgesneden door een snijplotter in speciale folie (andere folie als voor het raster graveren) voor zandstralen. De folie wordt dan op het product geplakt en dan wordt er gekeken welke delen er als eerste gestraald moeten worden en welke later en dus lichter.
De delen die als eerste gestraald moeten worden die worden eerst uit de folie gehaald en de rest blijft nog even zitten. Zodra die delen goed zijn worden de delen die iets lichter gestraald moeten worden uit de folie gehaald en licht gestraald. Soms is er ook nog een 3e tint en die wordt dan als laatste verwijderd van het product om te zandstralen.
Als de tinten allemaal goed zijn wordt het overtollige folie weggehaald, dit zijn de delen die niet gestraald moesten worden en is het product klaar

Zandstraal graveren in meerdere lagen:
Bij deze techniek komt ook veel handwerk kijken en precisie. Ook hierbij wordt eerst een tekening gemaakt van de foto. Echter hierbij wordt originele foto 2 of 3 keer bewerkt op de computer met verschillende technieken om meerdere verschillende lagen te creëren. Deze lagen vallen over elkaar heen waardoor de schaduw effecten en diepte ontstaat.
Het zandstraal graveren in meerdere lagen kan alleen toegepast worden op glas. Dit is omdat iedere laag op een andere kant van het glas gestraald moet worden om de diepte te krijgen. Op de voorkant zit de voorste laag en op de achterkant van de glasplaat zit de andere laag. Het is mogelijk om nog een extra glasplaat daar weer achter te plaatsen met daarop een 3e laag van de foto. Deze lagen moeten dus op exact de zelfde plek geplaatst worden want anders is de foto niet of niet goed zichtbaar, dit vraagt dus veel concentratie en precies meetwerk.

Zandstraal graveren in diepteverschillen:
Bij deze techniek komt het meeste handwerk en geduld kijken van alle technieken. Zandstraal graveren in diepteverschillen kan alleen in glas of spiegel vanaf 6 mm dik. De foto wordt bewerkt op te computer of wordt met de hand nagetekend op de speciale zandstraal folie voor diep stralen. Deze folie is zo dik en stug dat de snijplotter hier niet altijd doorheen kan snijden. Daarom wordt dit vaak met de hand getekend op de folie en met de hand uitgesneden. Net als het graveren in tint verschillen wordt de foto in vlakken getekend, alleen bij deze techniek moet er goed gekeken worden naar welke kenmerken er juist naar voren moeten komen en welke naar de achtergrond/diepte moeten. We moeten dus ook andersom gaan denken want de gedeeltes die in de diepte moeten komen te staan die moeten als eerst gestraald worden maar die moeten ook meteen op de juiste diepte gestraald worden.
Zodra je aan de volgende laag begint is het haast niet mogelijk om de eerste laag nog dieper te stralen omdat de kans erg groot is dat je andere vlakken raakt die niet dieper moeten en dan klopt de verhouding niet meer en kun je weer vanaf voor af aan beginnen. U snapt denk ik wel dat deze techniek veel geduld en uiterste concentratie vraagt.
Door verlichting op de zijkant van de glasplaat of spiegel te zetten komt de gravering nog meer tot leven als dat u dat niet zou doen maar ook zonder verlichting ziet dit er erg mooi uit.

 

G-Fotograveren